onsdag 30 mars 2011

Jonas Fahlman tar time out

Mot bakgrund av det som skett i kölvattnet efter Jonas Falhmans artiklar kring vad Lars "Osten" Bergström sagt eller inte sagt på läktaren under matchen mellan Luleå och Skellefteå känner jag att jag vill ge min syn på saken. Inte min syn på sakfrågan i sig, den är jag knappast kompetent eller insatt nog att yttra mig om, utan snarare min syn på supporterkultur och idrottens ibland alltför stora betydelse i vår vardag.

För det första tycker jag att det är förkastligt hur Jonas Fahlman har behandlats efter sina avslöjanden. Att kasta saker på (och därmed uppsåtligt skada) någon, att hota en person och hans närmaste och att smutskasta honom för att ta  hämnd känns inte förenligt med idrottens grundprinciper. Ska inte idrotten förena och inspirera till stordåd? Inte dela uppmana till ren brottslighet.Oavsett huruvida anklagelserna emot "Osten" är riktiga eller inte så kan det aldrig motivera att den person som ligger bakom anklagelserna ska utsättas för mordhot.

Vad har man för perspektiv på tillvaron när en sådan trivial sak som intresset för ishockey får sådana här konsekvenser? Jag tycker att ishockey är ett nöje, ett evenemang som är engagerande och leder till en samvaro och en samhörighet med personer som man kanske inte annars skulle komma särskilt nära. En kul grej att samlas kring och förhoppningsvis finna glädje i.

Jag känner att jag har  många lösa trådar att knyta ihop i mitt resonemang, just nu är det mest en röra av reflektioner och tankegångar. Summa sumarum är väl egentligen att jag tycker att det är sorgligt att den sportsliga prestationen och samvaron inte verkar vara det viktigaste för somliga på läktaren.

Läs gärna Jonas Fahlmans senaste inlägg i debatten, och eventuellt hans sista? Klicka här!

1 kommentarer:

Linda sa...

Instämmer på alla punkter!

Tror att det är en slags socialiseringsprocess som får förnuftiga människor att göra det mest korkade när det gäller idrott. Någon börjar med att göra något som är lite dumt men ringarna sprider sig, det blir ett accepterat och accelererande beteende som slutar i att många gör något mycket dumt. Förhoppningsvis slutar det innan...

Man kan också lägga till i debatten det faktum att alkohol numera säljs på idrottsarenor trots att man proklamerar att idrott och alkohol inte hör samman. Dessutom VET man att alkohol har en tendens att förstårka beteenden och att många blir aggressiva och våldsamma - hur tänker då när man samtidigt jobbar för att få bort våldet på läktarna?

Det är en knasig värld vi lever i och jag kommer nog aldrig riktigt att förstå mig på den :(

Skicka en kommentar