torsdag 2 juni 2011

Första dagens Lina

Nu har den kommit, vår matkasse från Linas matkasse! I tisdags var premiären för dagens Lina här hemma hos oss och det blev spansk tomatsoppa med basilikadoftande bönröra.

Själv är jag ingen soppätare men tyckte ändå att den var helt okej, tillsammans med det grekiska lantbrödet med bönröran som pålägg blev det en mättande middag med lite annorlunda smaker. Vi hade definitivt inte provat detta om det inte varit för Linas matkasse så målet med kassen kommer nog att uppnås - nämligen att våga lite mer i köket! :)

Spansk tomatsoppa med basilikadoftande bönröra 4 portioner
1. Grovhacka 2 gula lökar och 1 röd paprika. Fräs dem mjuka i lite olja i en stor gryta.
2. Pressa ned 2 vitlöksklyftor. Tillsätt sedan 1 burk hela tomater, 9 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 tsk flytande honung och 1 msk vitvinsvinäger. Låt soppan koka i ca. 10 minuter.
3. Mixa bönröran med stavmixer: 1 förp. vita bönor (avrunna), 1 kruka basilika, 1 vitlöksklyfta (pressad), 4 msk olja, och 1/2 burk soltorkade tomater. Tillsätt eventuellt lite olja från burken eller lite vatten till önskad konsistens.
4. Tärna 1/2 gurka och 1 gul paprika fint. Lägg i skålar.
5. Skär 3 skivor, ca 2 cm tjocka, av ett lantbröd. Tärna skivorna och lägg ner i soppan. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Krydda med 1/2 tsk sambal oelek, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smaka av soppan och justera eventuellt med lite honung eller vinäger till en bra balans mellan syra och sötma.
6. Servera soppan tillsammans med grönsakstärningarna och skivor av lantbrödet med den basilikadoftande bönröran som pålägg.
Källa: Linas Matkasse

Självklart glömde jag helt bort att ta en bild på maten, jag kom ihåg det när vi redan hade gjort Johans matlåda av resterna, och tomatsoppa upphälld i en plastlåda kändes inte som ett fotoarrangemang som skulle göra maten rättvisa. Jag lovar istället bättring till nästa måltid som blir ikväll (torsdag) eftersom vi var på bio igår kväll och inte åt hemmavid.

1 kommentarer:

Marilyn sa...

Min sambo o jag har haft Lina`s matkasse ganska länge nu o visst håller jag med i det du säger att man vågar lite mer i köket. En del ingredienser känns lite märkliga att laga tillsammans, men vi följer alltid recepten till punkt o pricka. Den här soppan var väl ingen riktig hit för våra smaklökar så vi ger den 2 stekspadar av 5 möjliga.

Ha en fortsatt bra vecka

Skicka en kommentar