onsdag 2 januari 2013

Stolthet och fördom av Jane Austen

Om någon som läser detta mot all förmodan INTE vet hur berättelsen om Elisabeth Bennet och Mr. Darcy slutar, så sluta för allt i världen att läsa nu för denna text är inte spoiler-fri.

Jag vet inte i hur många år jag har sagt att jag ska läsa någonting av Jane Austen, Stolthet och fördom har dessutom stått i min bokhylla i över fem år men jag har aldrig riktigt kommit mig för. Ett gammalt bokmärke som låg någonstans kring kapitel 10 säger mig att jag har gjort ett försök vid ett tidigare tillfälle men uppenbarligen så kom jag inte långt. Men ibland är det ju bara inte riktigt rätt tid för en bok och det är bara en sådan sak man får acceptera. Men nu var tydligen den rätta tiden kommen för denna bok som, enligt texten på bokens baksida, ska vara Austens mästerverk. Den avverkades på ett par dagar, mestadels uppkrupen i Johans fåtölj.

En klassiker som Stolthet och fördom behöver ju ingen närmre presentation så jag nöjer mig med att säga något om vad jag tyckte. Sammanfattningsvis kan jag väl säga att jag gillade den men att den inte riktigt var lika fantastisk som jag hade väntat mig. Kan det möjligtvis komma sig av det välkända fenomenet med för höga förväntningar?

Möjligtvis känner jag mig också, i vanlig ordning, litegrann snuvad på vad som hände sedan efter det att Elisabeth och Mr. Darcy kommit underfund med hur de skulle ha det i livet. Slutet kändes lite abrupt då en hel bok med många livfulla karaktärer liksom snördes ihop på bara en sida eller två. Visst förstår jag att bokens intrig tar slut när de lyckliga tu har fått varandra men jag vill ha mer. Jag vill veta hur fantastiskt det blev. Hur många barn de fick och om de levde lyckliga i alla sina dagar? Ett bröllop hade väl Austen åtminstonde kunnat bjuda på? Med tanke på hur många som gifter sig är det förvånansvärt fattigt på bröllop. Lite romantik tack!

Jaja, men nu när jag kommit igång så är det ju bara att fortsätta plöja Austen. Sex böcker ska det tydligen finnas så jag kanske får min dos av romantik innan jag har tagit mig igenom alla.

Men nu till två avslutande funderingar;
- Vilken filmatisering av Stolthet och fördom är den bästa?
- Vilken av Austens böcker ska jag läsa härnäst?

4 kommentarer:

Linda sa...

Blev en smula förvånad över att du av alla människor INTE läst något av Jane Austen men bättre sent än aldrig som man brukar säga och jag klappar händerna av iver över att få säga att nästa bok du borde läsa är Emma! Min favorit och om du vill se en riktigt bra filmatisering av den ska du välja Emma från 1996 med Kate Beckinsale och Mark Strong i huvudrollerna. :)
När det kommer till Stolhet och fördom föredrar jag serieversionen med Colin Firth och Jennifer Ehle i huvudrollerna. :)

Kicki sa...

Haha, jag tror att det är just det där med att man förväntas läsa dem som har gjort att jag inte läst dem. Men nu är jag igång, och bara timmarna innan du lämnade din kommentar så var jag på bibblan och lånade Emma! ;)

Anonym sa...

Känns det här som en bok för Sandra? Inte helt säker måste jag säga...

Kicki sa...

Hmmmm...nja jag är inte så säker på att det är en typisk sandrabok det här.... Men man vet aldrig! :-)

Skicka en kommentar